חולמים על האפשרות לטייל ולעבוד בו זמנית מכל מקום בעולם,
גלו איך עושים זאת…
המונח נוודות דיגיטלית, הגיח לעולמנו עם מגפת הקורונה העולמית, אשר אילצה אנשים רבים לעבוד מהבית בפתאומיות. המצב אפשר לעובדים למשל ממרכז הארץ לשכור צימר ולעבוד ממקום פסטורלי בצפון, מחולות המדבר או מלב ים. התופעה של עבודה תוך כדי נדודים אינה מתאימה לכל אורח חיים אך בהחלט מאפשרת לבעלי עסקים להעסיק עובדים בצורה יותר גמישה, לאפשר רציפות עסקית ואף מענה מסביב לשעון.
במאמר הבא נסקור את התחום ואף נעניק טיפים שימושיים לעובדים ועסקים כאחד.
נוודות דיגיטלית, עבודה מהבית ומה שביניהם
נוודות דיגיטלית היא מונח המתייחס לכל אותם עובדים מרחוק, בדגש אלו הבוחרים באורח חיים אשר משלב נסיעות לאזורים שונים במדינה בה הם גרים, או שילוב טיול ועבודה ממדינות בחו"ל תוך כדי טרקים, טיול משפחתי, נופש, טיול עורבני ועוד. יש לציין שגם עובדים מהבית נחשבים לחלק מתופעת הנוודות הדיגיטלית, אנו עדים לכך שעובדים מן המרכז כפי שנכתב בפתיח עוברים למחוזות אחרים בישראל ועובדים מצימר מהמדבר מהצפון תוך ויתור על דירתם בכרך הסואן. טרנד הנוודות הדיגיטלית רק הופך ומתרחב בעולם בכלל ובישראל בפרט, בעיקר מאז תקופת הקורונה ובעקבות שיפורים טכנולוגיים שונים ואפשרויות מקוונות מתקדמות בפרט בתחום פתרונות התקשורת והטלפוניה לעסקים.
נוודות דיגיטלית אינה ייחודית רק לפרילנסרים ועצמאיים, אלא גם לארגונים שהחליטו לאפשר לעובדים לעבוד מרחוק- באופן היברדי, בשילוב מהמשרד ומהבית, למשל חלוקת השבוע ל3 ימי עבודה מרחוק ושניים נוספים מהמשרד, זאת לצד הגמשת שעות העבודה ועוד. חברות רבות בארץ ובעולם אימצו מודלים שונים של עבודה מרחוק, בהתאם לסוג העסק וצרכיו.
למה זה טוב בעצם?
ישנם יתרונות רבים לגמישות תעסוקתית כחלק מתופעת הנוודות הדיגיטלית להלן 3 מהבולטים שיש:
- גיוון בכוח אדם– הרחבת אפשרויות העסקה שאיננה מוגבלת למיקום גיאוגרפי מסוים. כך למשל, ישראל היא דוגמא טובה למדינה שבה עסקים רבים נאלצים להתפשר על איכות העובדים בגלל נושא המרחק הגיאוגרפי. למרות שישראל היא מדינה קטנה בסך הכל והמרחקים הגיאוגרפיים בין אזור לאזור אינם גדולים מאוד בהשוואה למדינות אחרות, עדיין הפקקים הבלתי נגמרים, המחסור בפתרונות תחבורה ציבורית והקשיים הנובעים מכך גורמים לעובדים רבים לוותר על הגשת מועמדות למשרות מתאימות רק בגלל המחסום התחבורתי. גם מצד העסקים עצמם קיים קושי לא מבוטל, שכן עסקים רבים נאלצים לוותר על עובדים טובים שאינם יכולים להגיע למשרד בשעות הרצויות, או שעלויות התחבורה הן פשוט גבוהות מדי. מעבר לכך, לעיתים יש צורך לשלב עובדים שאינם גרים בארץ בכלל. לכן, עבודה שאיננה מוגבלת למיקום המשרד ו או לשעות עבודה סטנדרטיות (09:00-18:00) ישנם יתרונות רבים לכל הצדדים.
- הוזלת עלויות וחיסכון במשאבים– העובדים והמעסיקים יכולים להרוויח ולחסוך במשאבים כאשר אין צורך לעבוד במשרד או בשעות משרד מסוימות. ראשית, העסק יכול לחסוך במשרדים, עמדות עבודה, חשמל, וכיו"ב. בנוסף, העובד חוסך לעצמו את העמידה בפקקים, הוצאות דלק, אחזקת רכב ועוד.
- חלוקת זמני עבודה יעילים יותר– חשוב לשים דגש על תפוקות וייעילות העובדים ופחות על שעות עבודה סביב השעון. למעשה, המון משימות ניתן לבצע בשעות מגוונות במהלך היום, מה שמאפשר לעובדים לחלק לעצמם את הזמן בצורה היעילה והמותאמת להם אישית. בנוסף, חלוקה כזו של זמני עבודה מאפשרת מתן הזדמנויות תעסוקה להורים או לאנשים אחרים עם התחייבויות המונעות מהם לעבוד בשעות משרד רגילות. כך כאמור, גם העסק יכול להרוויח מהעסקת עובדים איכותיים ומגוונים יותר.
אז מדוע לא כל העסקים מאשרים עבודה מרחוק?
לצד תפקידים שונים המחייבים עבודה מהמשרד או ממקום פיזי כלשהו, עדיין קיימים לא מעט אתגרים המונעים מהמעסיקים לעודד ולאפשר היברידיות, וחשוב לציין שישנם אתגרים גם מצד העובדים עצמם. ראשית, ישנו אפקט פסיכולוגי של עבודה במשרד כשהמנהלת או המנהל נמצאים במשרד ליד ויכולים לפקח ולבקר את העבודה בכל עת. עבודה בבית מחייבת משמעת עצמית רבה גם כשאין מי שיפקח מהצד ויכולת עבודה עצמאית.
שנית, עבודה מהבית או מכל מקום אחר שאינו המשרד עצמו קרי, בית קפה מסעדה טיול ועוד אינה מתאימה לאנשים שאוהבים את האווירה החברתית במשרד. אותם אנשים יעדיפו לבחור באפשרות של לשבת ביחד על כוס קפה בהפסקה או לצאת ביחד לארוחת צהרים במיוחד אם הם חלק מצוות.
אתגר אחר ומשמעותי הוא האתגר הטכנולוגי. אם מדובר במשימות פשוטות המחייבות גישה למייל או לאתרים מסוימים עבודה מרחוק יכולה להיות קלה יחסית, אולם אם מדובר במשימות מורכבות המחייבות גישה לקבצים, תקשורת עם ספקים, לקוחות וכד', או שילוב של נושאים טכניים העבודה מרחוק עלולה להיות מורכבת ללא תשתית טכנולוגית מתאימה. כל האתגרים הללו יכולים להיות אף מורכבים יותר כאשר מדובר בצוותים ומוקדים טלפוניים המחייבים עבודה משותפת או לכל הפחות, גישה לקבצים משותפים רבים, למערכות חוצות ארגון ועוד.
איך לטייל ולעבוד מבלי לפגוע באיכות העבודה?
משמעת עצמית היא הנושא הראשון שיש לשים עליו דגש. עמידה בלוח זמנים, יצירת קשר בזמן ומתן מענה מהיר ללקוחות ולמנהלים כאחד – כל אלה הם תחומים שלא קל להתמיד בהם ללא משמעת עצמית, בייחוד עבור הנוודים שבניינו המעוניינים לטייל באמת. עם זאת, גם אלה שעובדים מהבית צריכים לדעת להתעלם מערמות הכלים או הכביסה בבית ולהתמקד בעבודה בזמנים קבועים, בלי גיחות הצידה ובאווירה שקטה המאפשרת ריכוז.
נושא שני הוא התשתית הטכנולוגית. מצד העובד, חשוב לדאוג למחשב איכותי, ורשת אינטרנט מהירה ויציבה בייחוד כשיש צורך בהתקנת תוכנות שונות שעלולות להאט את פעולתו. אסור להתפשר, עבודה מהבית ללא אינטרנט יציב היא כמעט בגדר בלתי אפשרי.
נוודות דיגיטלית בעזרת נתב שיחות וירטואלי ועוד
הכניסו לעסק מרכזיה בענן, המשלב טכנולוגיות מתקדמות וחדישות. נתב שיחות חכם, אינטגרציה למערכות הארגון מכל מקום, חיבור מאובטח, שילוב פלטפורמות עבודה וכלים לניהול עובדים מהבית בכל עת. כל אלו ומוצרים נוספים מספקת חברת אומניטלקום כמובילה במתן פתרונות תקשורת טלפוניה וטכנולוגיה לעסקים.
אחסון כל המידע במקום אחד על גבי שרתי ענן וחיבור הענן לנתב שיחות וירטואלי לצד אספקת ציוד קצה מתאים וללא התקנה בבית העסק– כל אלה יכולים לעזור לעובדים מרחוק, בייחוד לעובדי מוקד טלפוני אך לא רק. ישנן גם תוכנות ניהול פרויקטים וצוותים, ומעקב אחרי זמן העבודה שניתן להתקין במחשבי העובדים כדי לשמור על הקשר הרציף בין המנהלים בארגון לבין העובדים מרחוק. תכנות לבקרה וניהול העובדים והצוות ומערכות בקרה ואנליזה המספקות דוחות בזמן אמת. כל אלו ועוד יסייעו לארגון שלכם לאפשר לעובדים לעבוד מכל מקום ובכת עת, תייצרו גמישות תעסוקתית ורציפות עסקית.